Vytápění pomocí klimatizací: Efektivní a moderní řešení

Vytápění pomocí klimatizací: Efektivní a moderní řešení

V posledních letech se stále častěji setkáváme s vytápěním pomocí klimatizací, což představuje moderní a efektivní způsob, jak zajistit příjemnou teplotu v interiéru. Tento článek se zaměří na principy, výhody a nevýhody tohoto systému vytápění, stejně jako na to, co byste měli vzít v úvahu při výběru klimatizace pro vytápění.

Jak to funguje?

Invertorové klimatizace dokážou nejen chladit, ale i vytápět. Tento proces je založen na principu přenosu tepla. V létě klimatizace odebírá teplo z interiéru a odvádí ho ven, zatímco v zimě se proces obrací – klimatizace nasává teplo z venkovního vzduchu, které znásobí pomocí kompresoru a přenáší ho dovnitř.

Klimatizace při topení fungují efektivně i při nízkých teplotách, avšak jejich výkon může klesat při extrémně mrazivých podmínkách. V těchto případech, pokud chceme topit klimatizací i při velmi nízkých teplotách, je dobré koukat po takových jednotkách, které jsou k tomu přizpůsobené.

Výhody vytápění klimatizací

  1. Úspora energie: Klimatizace díky kompresi teplé energie získané ze vzduchu dokáží na jednotku dodaného tepla spotřebovat méně elektrické energie než tradiční elektrické topení. Poměr je cca 1 kW přivedené elektrické energie ke 4 kW dodaného tepla.

  2. Flexibilita: Moderní klimatizace umožňují regulaci teploty v jednotlivých místnostech, což zvyšuje komfort a snižuje náklady na vytápění.

  3. Ekologické řešení: Používání klimatizací jako zdroj tepla může snížit emise CO2, zejména pokud je elektřina získávána z obnovitelných zdrojů.

  4. Kombinovaná funkčnost: Klimatizace nejen vytápějí, ale také chladí. To znamená, že jedna jednotka může plnit dvě funkce po celý rok.

  5. Snadná instalace: Moderní klimatizační jednotky jsou často snadno instalovatelné a mohou být použity i v objektech bez centrálního vytápění.

  6. Není nutné vytápet celý objekt: Díky klimatizaci si především v přechodném období můžete zatopit tam, kde to opravdu potřebujete a nemusíte kvůli tomu vytápět celý objekt.

Nevýhody vytápění klimatizací

  1. Počáteční investice: I když se náklady na provoz mohou vyplatit, počáteční investice do kvalitní klimatizace může být vyšší.

  2. Závislost na elektrické energii: V případě výpadku elektřiny nemůže klimatizace fungovat, což může být problém v extrémně chladných obdobích.

  3. Neohřeje vodu: Klimatizace považujeme za tepelné čerpadlo vzduch - vzduch nikoliv za vzduch - voda. Co to znamená? Klimatizace neumí předat teplo vodě - neumyjete si díky ní ruce v teplé vodě nebo nádobí v kuchyni. Teplo bude vždy jen formou vzduchu.

  4. Účinnost v extrémních teplotách: Jak již bylo zmíněno, efektivita tepelných čerpadel může klesat při velmi nízkých teplotách.

Co zvážit při výběru klimatizace pro vytápění?

Při výběru klimatizace pro vytápění je důležité zvážit několik faktorů:

  • Typ a výkon jednotky: Ujistěte se, že klimatizace má dostatečný výkon pro váš prostor, zejména pokud máte větší místnosti nebo špatně izolované domy.

  • Energetická třída: Hledejte modely s vysokou energetickou účinností (A++ nebo vyšší), které vám ušetří peníze na provoz.

  • Další funkce: Některé modely nabízejí dodatečné funkce jako filtrace vzduchu, temperace nebo možnost ovládání přes smartphone.

Závěr

Vytápění pomocí klimatizací je moderní a efektivní způsob, jak zajistit teplo v domácnostech i kancelářích. I když má své nevýhody, její výhody, jako je úspora energie a flexibilita, ji činí atraktivní volbou pro mnoho uživatelů. Při správném výběru a instalaci se můžete těšit na komfortní a ekologické vytápění po celý rok. Doporučujeme využívat klimatizace jako sekundární zdroj topení pro přechodná období nebo mírné zimy a nepočítat s ním jako s primárním zdrojem z důvodu snížení výkonu v mrazivých dnech a nemožnosti ohřevu vody v objektu.